Az azonnali önbizalom 10 titka

Az azonnali önbizalom 10 titka

Sokféle módszer létezik arra, hogy hosszú távon javítsd önbizalmad – de néha azonnali lendületre van szükséged. Nem mehetsz be egy fontos munkahelyi megbeszélésre (vagy egy órára az egyetemen vagy egy buliban egy idegenekkel teli terembe), miközben eszeveszetten újraolvasol egy önsegítő kézikönyvet, vagy az utolsó pillanatban telefonálsz segítségért. Íme tehát tíz titok, amellyel néhány másodperc alatt növelheted önbizalmad…

1. Mosolyogj


Az egy másodperces tipp, ha idegesnek és bizonytalannak érzed magad, egyszerűen mosolyogj! Ne csak azért mosolyogj, mert boldog és magabiztos vagy – mosolyoghatsz azért is, hogy jobban érezd magad. A mosolygás olyan erősen kapcsolódik a pozitív érzésekhez, hogy mosolyogva szinte lehetetlen rosszul érezni magad.

A mosolygás sokkal több, mint egy arckifejezés. Az egyszerű mosolygás endorfint szabadít fel, javítja az arc keringését, általánosságban jó közérzetet ad, és határozottan növeli önbizalmad. … magabiztosabbnak tűnsz mások előtt, miközben mosolyogsz.

2. Szemkontaktus


A mosolygás mellett nézd meg a többi embert a szobában. Adj nekik mosolyt; szinte biztosan visszakapsz egyet, és ha mosolyogsz, az nagy önbizalomnövelő. A mosolygáshoz hasonlóan a szemkontaktus megmutatja az embereknek, hogy magabiztos vagy. Ha a cipődet vagy az asztalt bámulod, az megerősíti az önbizalomhiányt és a félénkséget.

Ez a tipp különösen hasznos a munkával kapcsolatos helyzetekben – vedd fel a szemkontaktust az interjúztatókkal vagy a prezentáció közönségével:

A szemkontaktus segít eltüntetni a félelmet a beszélőből azáltal, hogy közelebb viszi magához a hallgatóságot. A stressz elsősorban az ismeretlennel és kontrollálhatatlannal való együttlét eredménye. A szemkontaktus képet ad a beszélőnek a valóságról, amely a közönség. Ez is segít felhívni a közönség figyelmét.

3. Változtasd meg a belső hangodat


A legtöbbünknek kritikus belső hangja van, ami azt súgja, hogy hülyék vagyunk, nem elég jók, túl kövérek, vékonyak, hangosak, csendesek vagyunk… Az, hogy meg tudjuk változtatni ezt a belső hangot, kulcsfontosságú ahhoz, hogy belülről magabiztosnak érezzük magunkat. , amely segít önbizalmad a világ felé vetíteni. Tedd belső hangod támogató baráttá, aki teljesen ismer téged, de felismeri tehetségedet és adottságaidat is, és azt akarja, hogy a legjobbat hozd ki magadból.

Még mindig szeretnéd hallani az üzenetet, ezért ne tedd, hogy soha nem veszel róla tudomást. Akár 2, 3 vagy tetszőleges számú hangot is választhatsz különböző alkalmakra. A hangodnak mindig támogatnia kell, mindig segítőkésznek kell lennie, soha nem lehet agresszív és soha nem lehet lenéző.

4. Felejtsd el mások normáit


Bármilyen helyzet okoz is önbizalom válságot, mérhetetlenül segíthetsz magadon, ha egyedül tartod magad a saját normáidhoz. Más embereknek más értékei vannak, mint neked, és bármennyire is próbálkozol, soha nem fogsz mindig mindenkinek tetszeni. Ne aggódj, hogy az emberek túlsúlyosnak, alulsúlyosnak, túl ügyetlennek, túl unalmasnak, túl takarékosnak, túl komolytalannak gondolnak… tartsd magad a normáidhoz, ne pedig a másokéhoz tartozó elképzelt normákhoz. És ne feledd, hogy az általánosan elfogadott értékek és normák társadalomról társadalomra változnak: nem kell elfogadni őket csak azért, mert a körülötted lévő emberek ezt teszik.

Az emberek értékei határozzák meg, hogy mit akarnak személyesen, de az erkölcsök határozzák meg, hogy az embereket körülvevő társadalom mit akar tőlük. Egyes magatartásformákat az adott társadalom kívánatosnak, míg másokat nem kívánatosnak tart. Az erkölcsök azonban többnyire nincsenek kőbe vésve, vagy Isten által fentebb hirdetett, hanem a helyi érzékenységet tükrözik. A különböző társadalmaknak eltérő elképzeléseik vannak arról, hogy mi elfogadható és mi nem.

5. Nézz ki a legjobban


Még ha csak egy-két perced van is, menjen be a fürdőszobába, hogy megbizonyosodj arról, hogy a legjobban nézel ki. Hajmosás, jó arcmosás, smink retusálása, gallér kiegyenesítése, annak ellenőrzése, hogy nem ragadt-e be egy kis petrezselyem a fogaid közé… ezek mind különbséget tehetnek aközött, hogy magabiztosnak érzed magad fizikai megjelenésedben és közérzetedben.

Tökéletesítsd fizikai megjelenésed: tagadhatatlan, hogy az ápoltság döntő szerepet játszik az önbizalom építésében. Bár tudjuk, hogy valóban az számít, ami belül van, a külsőd lesz az első, amely benyomást kelt.

6. Imádkozz vagy meditálj röviden


Ha hiszel egy magasabb hatalomban, akár Istenben, akár más spirituális erőben, akkor igazi önbizalomnövelő lehet egy csendes ima elmondása. (Imádkozás helyett meditálhatsz is.) Ez segít, hogy egy lépést visszalépj a saját gondolataidtól, közvetlen helyzetet, hogy tágabb képet lássunk, és segítséget kérjünk valamitől vagy valakitől, aki nagyobb, mint te. Ez egy keresztény ima, de írhatsz valami hasonlót, ami megfelel a saját vallási meggyőződésednek vagy spirituális hagyományodnak:

Kedves Istenem, köszönöm, hogy szeretsz és elfogadsz olyannak, amilyen vagyok… kérlek, segíts, hogy ezt tegyem… és segíts, hogy azzá váljak, amilyenné szeretnél, hogy növekedjen az Isten- és önbizalmam. – mindezt a te neved dicsőségére, és nem az enyémre. Köszönöm, hogy meghallgattad és megválaszoltad imámat. Ámen."

7. Átkeretezés


Ha valami váratlan történik, könnyen hagyhatod, hogy az megkopogtassa a fiatal önbizalmadat. Lehet, hogy valakire kiöntöd az italát, közlekedési problémák miatt későn érkezel a nagy találkozóra, vagy valaki, akivel beszélni akartál, hidegen fogad téged. Próbáld „átkeretezni” a helyzetet; a lehető legjobb megvilágításba helyezzük: az események gyakran csak a jelentésük miatt negatívak.

8. Keresd meg a következő lépést


Fenntarthatod önbizalmadat azzal, hogy fokozatosan haladsz előre, ahelyett, hogy megfagynál, amikor egy óriási ugrásnak tűnő feladattal szembesülsz. Ha nem vagy biztos benne, mit tegyél, keress egy egyszerű lépést, amelyet megtehetsz a fejlődés érdekében. Ez azt jelentheti, hogy szemkontaktust kell teremteni egy partin, bemutatkozni egy idegennek, megtörni a jeget egy találkozón, vagy olyan kérdést feltenni a kérdezőbiztosoknak, amelyek megmutatják, hogy ismered az iparágat és a vállalatot.

Kezdj el cselekedni akkor is, ha nincs világos elképzelésed arról, hogy mit kell tenned. Kezdj el haladni a célod felé. A javításokat később végezd el.

9. Beszélj lassan


Egy egyszerű tipp a látszat és az önbizalom érdekében, hogy lassan beszélj. Ha kiabálsz, akkor a végén még rosszabbul fogod érezni magad, mivel tudod, hogy nem vagy tisztában a közönségeddel vagy azokkal, akikkel beszélgetsz. A lassú beszéd lehetőséget ad arra, hogy átgondold, mit fogsz mondani legközelebb. Ha előadást  tartasz, tarts szünetet a kifejezések és mondatok végén, hogy segítsd a hallgatóságot megérteni, amit mondasz.

A tekintélyes személy lassan beszél. Bizalmat mutat. Aki úgy érzi, hogy nem érdemes hallgatni rá, az gyorsan megszólal, mert nem akarja, hogy mások olyasmire várjanak, amit nem érdemes meghallgatni.

10. Járulj hozzá valamihez


Előfordult már, hogy végigültél egy egész órát az egyetemen vagy találkoztál a munkahelyen anélkül, hogy egy szót is szóltál volna? Volt már olyan estéd, amikor a barátaid boldogan csevegtek, miközben te ültél és némán bámultad az italodat? Valószínű, hogy akkoriban nem voltál túl magabiztos – és valószínűleg még rosszabbul érezted magad utána. Bármilyen helyzetben is vagy, tegyél erőfeszítéseket, hogy hozzájárulj. Még ha nem is gondolod, hogy sok mondanivalód van, gondolataid és perspektíváid értékesek a környezetedben élők számára.

Ha minden csoportos megbeszélésen legalább egyszer meg akarsz szólalni, jobb szónok leszel, biztosabb leszel saját gondolataidban, és társaid is vezetőként ismerhetnek el.

Időnként önbizalomhiányosnak találod magad? Hogyan birkózol meg ezekkel a helyzetekkel? Oszd meg tippjeidet kommentben…

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatokazeletrolesegyebmasrol.blog.hu/api/trackback/id/tr6016824662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Gondolatok az életről és egyéb másról

Friss topikok

süti beállítások módosítása